Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Συνέντευξη με τον Χορευτικό Όμιλο ΕΙΡΗΝΗ με αφορμή την παράσταση “Στου χρόνου τα γυρίσματα”

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Τρία μέλη του Δ.Σ, ο Πρόεδρος Ευσταθιάδης Στάθης, η Γενική Γραμματέας Καρανίκου Νίκη και ο Αντιπρόεδρος Τσάκωνας Θανάσης μας υποδέχτηκαν ένα απόγευμα καθημερινής στον χώρο του Ομίλου τους με χαμόγελα. Φάνηκε να διακατέχονται από εκείνο το όμορφο και δημιουργικό άγχος του “πρώτη φορά παρουσιάζουμε κάτι διαφορετικό”. Η κουβέντα μας έγινε με αφορμή την θεματική παράσταση “Στου χρόνου τα γυρίσματα ..” που θα ανέβει στο χοροθέατρο Δόρα Στράτου την Κυριακή 12 Ιουνίου (για προσκλήσεις πατήστε ΕΔΩ) και το πρόγραμμα που ετοιμάζουν κρύβει μεγάλο ενδιαφέρον. Η συνέχεια στη συνέντευξη που ακολουθεί.
“Στου χρόνου τα γυρίσματα ..” τι θα συναντήσουμε;

κ. Ευσταθιάδης: Χορούς και δρώμενα απ’όλη την Ελλάδα. Από τη νησιωτική, την ορεινή, θα πεταχτούμε και μέχρι την Καππαδοκία, μια βόλτα απ’τον Πόντο, την Κρήτη. Θα προσπαθήσουμε μέσα σε 2 περίπου ώρες να ταξιδέψουμε σε κάποιες γωνιές της πατρίδας μας και να παρουσιάσουμε χορούς και παράλληλα κάποια στοιχεία παραπάνω για καθέναν από αυτούς. Η παράσταση έχει να κάνει με τις εποχές του χρόνου, την οποία έχουμε χωρίσει βάση του παλιού ημερολογίου, κατά το οποίο το έτος ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο. Είναι η πρώτη μας απόπειρα να κάνουμε κάτι τέτοιο και ευχόμαστε να πάει καλά. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε καλές βάσεις κι έναν δάσκαλο που έχει δουλέψει πάνω σε αυτό κι αισιοδοξούμε ότι θα αρέσει στον κόσμο.

κ. Τσάκωνας: Σε εμάς αρέσει ήδη, το διασκεδάζουμε και θα επιδιώξουμε αυτό να το περάσουμε και στο κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση.

Σπουδαία ονόματα στη λίστα των συντελεστών, μουσικά, χορευτικά, τεχνικά. Πείτε μας μερικά λόγια για εκείνους και ποιοι λόγοι σας οδήγησαν στην επιλογή των συγκεκριμένων;

κ. Ευσταθιάδης: Ξεκινάμε με το τραγούδι, Ζαχαρίας Καρούνης. Τον γνωρίσαμε μέσω του ΕΤΕΠΟ (Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού) και τις παραστάσεις που κάνει ο κ. Χρήστος Θεολόγος ο οποίος είναι πολύ αγαπητός στον Σύλλογο. Ο Ζαχαρίας είναι πρωτοψάλτης στην Ενορία της Παναγίτσας Ηρακλείου. Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν λίγο καιρό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην εκδήλωση «Μικρασία .. φεύγαμε και για’σένα λέγαμε» που διοργάνωσε η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Νέας Χαλκηδόνος στην οποία συμμετείχαν 4 χορευτικά κι ήμασταν ένα από αυτά. Ο κ.Καρούνης είχε αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση και οργάνωση της παράστασης. Μία εκδήλωση άψογη σε όλα, συγκινητική και στην οποία ζήσαμε πραγματικά υπέροχες στιγμές. Δεν θα μπορούσε να λείψει ο Ζαχαρίας κι από την δική μας παράσταση, ο οποίος μόλις του κάναμε την πρόταση δέχτηκε αμέσως. Έπειτα, η Κατερίνα Παπαδοπούλου η οποία είναι πολύ καλή φίλη με τον δάσκαλο μας Δημήτρη Μπάκο. Όλοι οι μουσικοί που θα συμμετέχουν είναι πάρα πολύ αξιόλογοι, ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος (κλαρίνο & καβάλ), ο Γιάννης Παυλόπουλος (βιολί & τραγούδι), ο Βαγγέλης Δημούδης (ούτι & τραγούδι) που είναι και χρόνια συνεργάτης και δάσκαλος στην χορωδία του Ομίλου ΕΙΡΗΝΗ, ο Κώστας Παπαπροκοπίου (λαούτο), ο Κλαπάκης Μανούσος (κρουστά) επίσης συνεργάτης μας για χρόνια, ο Βασίλης Γραμματικός (γκάιντα), ο Κωνσταντινίδης Τριαντάφυλλος (καβάλ & γκάιντα) ο οποίος θα έρθει από την Θεσσαλονίκη για την παράστασή μας, ο Πέτρος Δολιανίτης (ακορντεόν), ο Παπαδάκης Αλέξανδρος (λύρα Κρήτης & λύρα Καρπάθου), Αναστασιάδης Γιώργης (Καρπάθιος) (λαούτο & τσαμπούνα) κι ο Αρβανίτης Ανδρέας (λαούτο). Συνεχίζουμε με την ζυγιά του Ηλία Αριστόπουλου από το Αιτωλικό και για το τέλος τα δύο αδέρφια οι Παπαδόπουλος Θεόδωρος (λύρα Πόντου) και Δαμιανός (νταούλι) που παίζουν και στον Σύλλογο μας, στις πρόβες του Πόντου που γίνονται πάντα με ζωντανή μουσική και πρόκειται για πολύ νέα και εξαιρετικά παιδιά.

κ. Τσάκωνας: Θέλουμε σαν Σύλλογος να φανούν και νέα πρόσωπα στην παράσταση γιατί αυτά αποτελούν και το μέλλον της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.

κ. Ευσταθιάδης: Ακριβώς. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μπάκος, ο δάσκαλός του Ομίλου μας. Τους χορούς Κρήτης έχουν αναλάβει οι Κατερίνα και Μιχάλης Βογιατζιδάκης, τα δύο αδέρφια που θα μας παρουσιάσουν τον τρόπο με τον οποίο γλεντάνε στην Κρήτη. Τους χορούς του Πόντου έχει επιμεληθεί ο Γιώτης Ψυλλάκης , ένα από τα πρώτα μέλη του χορευτικού μας. Επίσης, θα τραγουδήσει για πρώτη φορά η νεοσύστατη χορωδία μας σε παράσταση.

Τώρα στα υπόλοιπα. Ο Γιώργος Λιάρος έχει κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις, είναι πολύ αγαπητός και σ’εμάς και στον δάσκαλο μας και προσωπικά τον έχω παρακολουθήσει σε όλες τις παραστάσεις του και φέτος και στο «Ημερολόγιο» που ανέβασε πριν λίγο καιρό και μας κατέπληξε όλους. Τον φωτισμό και τον ήχο τον έχει αναλάβει ένας φίλος του χορευτικού ο Φώτης ο Παπαγεωργίου που έχει την μουσική σκηνή ILION PLUS και μαζί θα είναι και ο Γιάννης Μιχαλόπουλος ο οποίος μας ακολουθεί τον τελευταίο καιρό σαν ηχολήπτης. Την λαογραφική επιμέλεια και τα κείμενα έχει ο Θανάσης Κώτσης, ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με πολύ καλή γραφή. Επίσης θα έχουμε 2 αφηγήτριες οι οποίες έχουν περάσει και οι 2 απ’τον Όμιλο ΕΙΡΗΝΗ, η μία μάλιστα ήταν απ’ τα πρώτα μέλη, η Σοφία Γεωργιάδου η οποία είναι φιλόλογος εργάζεται πάρα πολλά χρόνια για το φεστιβάλ Δράμας έχει παίξει και σε ταινίες κι η δεύτερη, η πιο μικρή σε ηλικία, η Ειρήνη Κουμπαρούλη, από τα πολύ μεγάλα ονόματα χορευτριών που πέρασαν απ’τον Σύλλογό μας, η οποία έχει τελειώσει αρχιτεκτονική αλλά την κέρδισε τελικά το θέατρο, κι έχει τελειώσει δραματική σχολή. Και φυσικά θα συμμετέχουν και τα παιδιά του χορευτικού μας που τρέχουν και προσφέρουν εθελοντικά την πολύτιμή βοήθειά τους σε όλα.

Παρατηρούμε ότι μουσικά περιλαμβάνονται πολλές περιοχές στην παράσταση. Αιτωλικό, Κάρπαθος, Κρήτη, Πόντος. Σε ποια άλλα μέρη της Ελλάδας του σήμερα και των Αλησμόνητων Πατρίδων θα μας ταξιδέψετε;

κ. Ευσταθιάδης: Καππαδοκία, Κεφαλονιά, Βώλακα που θα παρουσιάσει το μεσαίο μας τμήμα, Έβρο που θα παρουσιάσουν τα παιδιά, Ρωμυλία, Μέγαρα που θα παρουσιάσει η ομάδα χορευτών που δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια, Κουτσούφλιανη Τρικάλων κ.α. Στην ενότητα Απόκριες – Πάσχα θα παρουσιαστούν χοροί από τον Μεσότοπο Λέσβου, το Λουτράκι, την Περαχώρα.

Χορευτικός Όμιλος «ΕΙΡΗΝΗ» Ηρακλείου Αττικής

Η αφίσα της παράστασης ξεχωρίζει. Είναι κάτι έξω από αυτά που έχουμε συνηθίσει σε αφίσες μουσικοχορευτικών παραστάσεων. Ποιος ο συμβολισμός της; Για ποια πράγματα θέλει να προετοιμάσει το κοινό;

κ. Ευσταθιάδης: Τις αφίσες τα τελευταία χρόνια τις επιμελείται ο Κώστας Κρομμύδας, ο οποίος είναι εκπληκτικός γραφίστας. Όταν συζητήσαμε για την αφίσα το μόνο που του είπα για την παράσταση είναι ότι θα υπάρχει ένα δέντρο το οποίο θα συμβολίζει τον κύκλο του χρόνου. Πώς ένα δέντρο αλλάζει ανάλογα με τις εποχές, πέφτουν τα φύλλα του, ανθίζει κτλ. Το έλαβε αυτό λοιπόν σαν ιδέα. Στην αρχή μου έστειλε τον κορμό και μέσα από το κέντρο του ξεπρόβαλε ένα λουλούδι. Του ζήτησα να το αντικαταστήσει με την ελιά, το σήμα του χορευτικού μας. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδατε μέσα από το οποίο θέλαμε να δείξουμε ότι ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται, ότι το δέντρο δίνει τους καρπούς του, μεγαλώνει, γερνάει αλλά φροντίζει να υπάρχει και συνέχεια, να βγάλει δηλαδή ένα καινούργιο βλασταράκι και να κάνει ένα νέο κύκλο.

κ. Τσάκωνας: Η ελιά εντωμεταξύ έχει το προτέρημα (γι΄αυτό άλλωστε λέγεται κι “ευλογημένο δέντρο”) ότι και στην ρίζα να την κόψεις θα ξαναβγάλει από κάτω καινούργιο βλαστό. Δεν πεθαίνει ποτέ, ξαναγεννιέται. Είναι διάφοροι λοιπόν οι συμβολισμοί.

Την διοργάνωση της παράστασης έχει αναλάβει ο Χορευτικός Όμιλος Ηρακλείου Αττικής “Ειρήνη”. Ποια η ιστορία και η πορεία του Ομίλου μέχρι σήμερα;

κ. Ευσταθιάδης: Μετράμε πάρα πολλά χρόνια σαν Όμιλος και μάλιστα έχουμε μαζί μας και την πρώτη μαθήτρια που είχε γραφτεί, την κα. Βάσω Στεφάνου η οποία φέρνει και τα παιδιά της τώρα εδώ. Επικρατεί ένα οικογενειακό και παρεΐστικο κλίμα. Ξεκινήσαμε το 1980 από την επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου. Η κα. Ελένη Τσάκωνα ήταν η πρώτη που άνοιξε την πόρτα του Ομίλου για να περάσουνε χιλιάδες παιδιά.

κ. Τσάκωνας: Στην επιτροπή θέλανε να φτιάξουν έναν χώρο στον οποίο να μαζεύονται τα παιδιά των συμμετεχόντων και να μαθαίνουνε χορό. Έτσι απλά λοιπόν ξεκίνησε και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τότε την εξέλιξη.

κ. Ευσταθιάδης: Ο μπαμπάς της πρώτης μαθήτριας που σας αναφέραμε, κ. Λέανδρος Στεφάνου, είχε αυτήν την ιδέα. Συζήτησε με την κα. Ελένη Τσάκωνα (τα μέλη του Ομίλου την φωνάζουμε “μαμά”) να βρουν έναν τρόπο να μαζέψουν τα παιδιά της περιοχής. Και κάπως έτσι ξεκίνησε. Η επιτροπή Ειρήνης βέβαια διαλύθηκε μετά απ’ότι μας έχουνε πει. αλλά το χορευτικό συνέχισε κι φτάνουμε σήμερα να μετράμε 36 χρόνια ύπαρξης. Έχουν περάσει πολλοί δάσκαλοι από εδώ. Το 1988 ήρθε για δάσκαλος ο κ. Βασίλης Καρφής και παρέμεινε μέχρι πέρσι, συνολικά 27 χρόνια. Άφησε το στίγμα του εδώ, δούλεψε πάνω στα παιδιά. Τα περισσότερα τα πήρε απ’το νηπιαγωγείο, τα είδε να μεγαλώνουν, να παντρεύονται, να φέρνουν μετά τα παιδιά τους εδώ, και όπως καταλαβαίνετε αποτέλεσε ένα μεγάλο κεφάλαιο για εμάς.

κα. Καρανίκου: Δεν θα ήμασταν σε αυτό το επίπεδο που είμαστε σήμερα χωρίς τον Βασίλη. Έχει αφήσει μεγάλη παρακαταθήκη.

Χορευτικός Όμιλος «ΕΙΡΗΝΗ» Ηρακλείου Αττικής

Νέο λογότυπο, νέος αέρας στον Όμιλο. Τι σας οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου logo με το κλαδί ελιάς;

κ. Τσάκωνας: Η ελιά συμβολίζει την ειρήνη. Το χορευτικό μας λέγεται ΕΙΡΗΝΗ οπότε η ελιά σαν σύμβολο ειρήνης δεν θα μπορούσε να λείπει από το νέο λογότυπό μας. Πάντα περιλαμβανόταν στα λογότυπά μας και καταλήξαμε στο συγκεκριμένο διότι αναπαριστά τα φύλλα ελιάς που πιάνονται σε έναν κύκλο και χορεύουν. Οι συμβολισμοί είναι πολλοί, παρέα, παράδοση, ειρήνη, χορός και έπειτα η ελιά είναι ένα δέντρο παραδοσιακό που προσφέρει συνέχεια οπότε κι εμείς είμαστε εδώ για να δίνουμε συνέχεια.

Βλέπουμε μία γενικότερη τάση προς τις θεματικές παραστάσεις. Εσείς τι πιστεύετε, ένας σύλλογος πρέπει να κάνει απλή παρουσίαση χορών ή παράσταση; Έχουν τους ίδιους όρους και τα ίδια δεδομένα; Ποια η δική σας γνώμη;

κ. Ευσταθιάδης: Εγώ θέλω να συνδυάζονται και τα δύο. Κάτι σαν αυτό που θα παρουσιάσουμε φέτος. Θέλουμε να καταλάβει ο θεατής ότι ο χορός που παρουσιάζεται εκείνη τη στιγμή γίνεται γι’αυτό το λόγο.

κα. Καρανίκου: Είναι πιο ενδιαφέρον και για τον χορευτή, να συμμετέχει σε μία παράσταση που έχει κάποιο θέμα. Και σαφώς και για τον κόσμο, που δεν βλέπει μόνο χορούς. Το βασικό είναι να καταλαβαίνουν κι οι χορευτές τι χορεύουν. Άμα δεν εξηγείς στον χορευτή την ουσία, τότε είναι απλώς βήματα.

κ. Τσάκωνας: Το κοινό στις θεματικές παραστάσεις, βλέπει εικόνες να εναλλάσσονται μπροστά του, με κάποια στοιχεία παραπάνω που ξεφεύγουν από το καθαρά χορευτικό κομμάτι. Από την άλλη ο χορευτής μαθαίνει το υπόβαθρο του χορού, τον συμβολισμό του. Όταν λοιπόν γνωρίζει, δίνει στον χορό ένα παραπάνω στοιχείο. Έχοντας αυτήν την βάση ο χορευτής αυτόματα έχει μεγαλύτερο σεβασμό σε αυτό που κάνει και το αντιμετωπίζει τελείως διαφορετικά. Και είναι σημαντικό και για τα μικρά παιδιά που μαθαίνουν όχι απλώς βήματα αλλά και ιστορία και γεωγραφία κ.α. Πολλά τα οφέλη.

Χορευτικός Όμιλος «ΕΙΡΗΝΗ» Ηρακλείου Αττικής
Πολλά χορευτικά είναι ταυτισμένα με χοροδιδασκάλους ή προέδρους. Ποια η τοποθέτησή σας πάνω σε αυτήν την προσέγγιση; Ποια τα οφέλη ή οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από κάτι τέτοιο;

κ. Ευσταθιάδης: Κάθε δάσκαλος έχει τη δική του αντίληψη για τον παραδοσιακό χορό και φυσικά δομεί την διδασκαλία του με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η όλη εκπαίδευση και εξυπηρετεί αυτή την αντίληψη. Από την άλλη ο κάθε σύλλογος έχει τη δική του φιλοσοφία την οποία εκπροσωπεί ο πρόεδρος και δίνει τη γενικότερη κατεύθυνση. Δεν χορεύουμε απλά για να χορεύουμε, αντλούμε από την Ελληνική παράδοση και διαμορφώνουμε συγκεκριμένη στάση ζωής την οποία εκφράζουμε μέσα από το χορό μας. Όλο αυτό δημιουργεί μια ομαδική ταυτότητα και κάνει το κάθε χορευτικό αναγνωρίσιμο. Δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί κάποιους κινδύνους.

κ. Τσάκωνας: Ο δάσκαλος και ο πρόεδρος, λειτουργούν συμπληρωματικά, ειδικά σε τέτοιες παραστάσεις όπως αυτήν που πρόκειται να παρουσιάσουμε, όπου ο δάσκαλος έχει το κομμάτι της καλλιτεχνικής επιμέλειας και δεν μπορεί ταυτόχρονα να έχει και το κομμάτι της οργάνωσης.

κα. Καρανίκου: Ένα χορευτικό ταυτίζεται πάντα με τον δάσκαλο, δηλαδή λένε αυτό είναι το χορευτικό του τάδε, συνήθως. Δεν αναφέρεται ο πρόεδρος αλλά ο δάσκαλος.

Ποια ερώτηση θα θέλατε να σας κάνουμε και δεν σας κάναμε; Έχετε κάποια άποψη που θα θέλατε να διατυπώσετε και ν’ακουστεί μέσα από την κουβέντα μας;

κα. Καρανίκου: Προσωπικά είμαι πάρα πολλά χρόνια στον χώρο του χορού, έχω αρχίσει απ’το σχολείο να χορεύω και θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό αυτό που γίνεται τώρα, με τους νέους δασκάλους που συνεργάζονται και δεν έχουν στεγανά. Δηλαδή “αυτό είναι το δικό μου χορευτικό, δεν πλησιάζεις εσύ” ή “αυτό είναι το δικό μου χορευτικό, άλλος δεν επιτρέπεται να επέμβει”. Βλέπω ότι τα νέα παιδιά συνεργάζονται μεταξύ τους και είναι πάρα πολύ καλό αυτό. Δίνει άλλον αέρα, ανταλλάζουν ιδέες κι απόψεις, βοηθάει ο ένας τον άλλον. Και εν τέλει όλο αυτό γίνεται για χάρη της ελληνικής παράδοσης που την υπηρετούμε τόσα χρόνια. Αυτός δεν είναι κι ο σκοπός μας εξάλλου;

κ. Ευσταθιάδης: Και συμπληρώνω με το εξής: Πρέπει να υπάρχει σεβασμός και να παρουσιάζεις κάτι που έχεις ερευνήσει αλλά παράλληλα να έχεις κατά νου ότι η ελληνική παράδοση δεν είναι κανενός, ανήκει σε όλους.

Συνέντευξη-Επιμέλεια
Βλέσσα Θεοδώρα (Facebook), Θεολόγου Άννα (Facebook)

Σύλλογος

Gallery

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού στο Τόποι & Τρόποι

O Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού παρέα με τον Πάνο Βέργο, μας έπαιξαν live για το κοινό του Τόποι & Τρόποι! Δείτε τη συνέντευξη και το αντίστοιχο απόσπασμα.