Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η event έχει περάσει.

Cosmopolis: Ethnic Festival στην Καβάλα με παραδοσιακά δρώμενα

21 Ιουλίου, 2016 @ 10:00 - 23:00

|Επαναλαμβανόμενη Εκδήλωση (Προβολή όλων)

An event every day that begins at 10:00, repeating until 24 Ιουλίου, 2016

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Cosmopolis πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2000 και από το 2002 έως και το 2009 αποτέλεσε ετήσιο σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Θέλοντας να απαγκιστρωθεί από ταυτότητες και καλλιτεχνικές εξειδικεύσεις που γρήγορα θα έφερναν τον κορεσμό στη δημιουργία του προγράμματος της επόμενης διοργάνωσης, το Cosmopolis αποφάσισε να στηριχθεί σε αυτούς καθαυτούς τους πολιτισμούς του κόσμου μέσα από όσο το δυνατόν μία πιο ολοκληρωμένη παρουσίασή τους.

Δεν είναι μόνο η μουσική και ο χορός που εκπροσωπούν την κουλτούρα ενός λαού. Είναι, κυρίως, οι άνθρωποι και οι κάθε είδους δημιουργίες τους. Τα είδη λαϊκής Τέχνης, οι γεύσεις τους, οι αποτυπωμένες στον πηλό και στον καμβά στιγμές και σκέψεις τους. Είναι αυτές οι διαφορές στα χρώματα, στα λόγια, στους ήχους και στις κινήσεις των ανθρώπων που κάνουν τον κόσμο υπέροχο. Είναι αυτές οι διαφορές που δεν πρέπει να καταλήξουν σε κάποιο μουσείο παλαιών πολιτισμών, αλλά να παραμείνουν ζωντανές και να συνεχίσουν αδιαπραγμάτευτες να προσδιορίζουν τις ταυτότητες των λαών.

Βασικός σκοπός του Cosmopolis είναι η γνωριμία των πολιτισμών, η ανάδειξη των διαφορών και η ανταλλαγή εμπειριών μέσα σε ένα πνεύμα κατανόησης και αποδοχής. Μέσα από μία γιορτή, από αυτές, τις παλιές που χόρευες αγκαλιασμένος δίχως να νοιάζεσαι ποιος είναι ο διπλανός σου. Σου έφτανε που ήταν συνάνθρωπος. Μία γιορτή είναι το Cosmopolis. Μία τεράστια αγκαλιά που μας χωράει όλους.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί 21- 24 Ιουλίου με πληθώρα εκδηλώσεων όπως Cosmoσυναυλίες, Cosmoχοροί, Cosmoδρώμενα, Cosmoγεύσεις, Παιδοcosmopolis.

Έκθεση με παραδοσιακές ˝Μπάντες˝ από τον Βαλκανικό Χώρο

Cosmopolis: Ethnic Festival στην Καβάλα με παραδοσιακά δρώμενα

Το υλικό της έκθεσης αυτής προέρχεται από τις Συλλογές του Εθνογραφικού Κέντρου Γιώργου Μελίκη – Κέντρο Έρευνας Μάσκας στη Μελίκη Ημαθίας. Στόχος της έκθεσης είναι να αφυπνίσει συναισθήματα και οικείες παραστάσεις, που ο καθένας μας έχει από παρόμοιες μπάντες στα σπίτια των γιαγιάδων μας. Η επιμέλεια της έκθεσης έγινε από την Δρ. Αρχαιολογίας Μαρία Χειμωνοπούλου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «….για πολλούς αιώνες εξυπηρέτησαν πρακτικές και διακοσμητικές ανάγκες και αποτέλεσαν τα πλέον εύγλωττα κοινωνικο – οικογενειακά σήματα».

Το Συγκρότημα Χαλίλ Μπέη περιλαμβάνει το ομώνυμο τέμενος του 16ου αιώνα, χτισμένο πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, και τον μεντρεσέ (ιεροδιδασκαλείο). Τα 8 δωμάτια του μεντρεσέ σώζονται σε καλή κατάσταση. Στις αρχές του 20ου αιώνα, στεγάστηκε εδώ παρθεναγωγείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο τέμενος και στον μεντρεσέ εγκαταστάθηκαν προσφυγικές οικογένειες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Στη δεκαετία 1930-1940, φιλοξενήθηκε εδώ η Φιλαρμονική της Καβάλας, από όπου και η ονομασία «Τζαμί της Μουσικής».

«Έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων του Μανώλη Παργεντάκη»

Cosmopolis: Ethnic Festival στην Καβάλα με παραδοσιακά δρώμενα

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί μικροί και μεγάλοι, από την Ελλάδα στις χώρες των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας μέχρι την Λατινική Αμερική και να έρθουμε σε επαφή με τα παραδοσιακά όργανα όλου του κόσμου μέσα από την τεράστια συλλογή του Μανώλη Παργεντάκη.

Μέσα από μαγευτικές εικόνες, βίντεο αλλά και πρακτική άσκηση με τα μουσικά όργανα που θα σας δοθούν, θα μάθουμε για τη μακρινή ιστορία και την προέλευση των μουσικών οργάνων, καθώς και για την κουλτούρα και τις παραδόσεις των λαών, από την Ευρώπη μέχρι τη μακρινή Ασία και από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ελάτε να μάθουμε διασκεδάζοντας, μέσα από μουσικά παιχνίδια και μουσικά παραμύθια, απλούς ρυθμούς και τραγούδια από όλο τον κόσμο!

Τοποθεσία: Κοιτώνας Αξιωματικών – Φρούριο
Είσοδος ελεύθερη

* O Μανώλης Παργεντάκης με μικρό μουσικό σχήμα, σε μουσικές διαδρομές από όλο τον κόσμο καλωσορίζει τους επισκέπτες του Cosmopolis την Παρασκευή 20.00 στην οδό Θ.Πουλίδου.

Παρέλαση με κρουστά με την Μπάντα του Δρόμου, από το μουσικό εργαστήρι «Κρουστόφωνο» της Μαριάνθης Ερκέκογλου

Cosmopolis: Ethnic Festival στην Καβάλα με παραδοσιακά δρώμενα

Η πολυμελής Μπάντα του Δρόμου συμμετέχει στο φεστιβάλ Cοsmopolis, παρελαύνοντας στους δρόμους της Παλιάς Πόλης, ενώ παράλληλα παίζει, τραγουδά και κινείται σε διασκευές παραδοσιακών ρυθμών από Ελλάδα, Ιταλία, Σερβία, Λατινική Αμερική, κ.α., παντρεύοντας τους μουσικούς πολιτισμούς του κόσμου. Τα χάλκινα πνευστά μαζί με τα νταούλια, τα ντέφια, τις κουδούνες, τις σφυρίχτρες, τις μαράκες, τα ταμπούρα και πλήθος άλλων κρουστών με τους ξέφρενους ρυθμούς τους, παρασύρουν τους θεατές σε πανηγυρικούς χορούς και τραγούδια.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χρήστος Ερκέκογλου

Συμμετοχή του Χορευτικού Συλλόγου Τεγέας στο φετινό Cosmopolis

Cosmopolis: Ethnic Festival στην Καβάλα με παραδοσιακά δρώμενα

Ο Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ» λειτουργεί από το 1994 ως «Περιφερειακό Παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης», ενώ αργότερα, το 1997, έγινε αυτόνομος με την ονομασία Χορευτικός Σύλλογος «ΤΕΓΕΑ». Έτσι, δημιουργήθηκε μια δυναμική ομάδα με έντονο ελληνικό ταμπεραμέντο.

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διδασκαλία παραδοσιακών χορών και η πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την προβολή και την ευρεία διάδοση της σπουδαίας δημοτικής μας κληρονομιάς, πέρα από τα στενά όρια της Αρκαδίας. Μέλη του είναι παιδιά και ενήλικες από όλα τα χωριά της περιοχής της Τεγέας. Στο Cosmopolis συμμετέχει με 20 χορευτές και 5 μουσικούς.

Περισσότερες πληροφορίες για το Festival θα βρείτε ΕΔΩ

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
21 Ιουλίου, 2016
Ώρα:
10:00 - 23:00
Εκδήλωση Category:
Ετικέτες Εκδήλωση
, , ,

Χώρος Διεξαγωγής

Καβάλα
Καβάλα
Καβάλα, Καβάλας 65302 Ελλάδα
+ Χάρτης Google
Καταχώρηση εκδήλωσης
x

Δείτε Επίσης

Όταν η Φιλιώ Πυργάκη χόρεψε ραστ (Video)

Το παραδοσιακό γλέντι του Φιλοπρόοδου Ομίλου Λουτρών Υπάτης τον Αύγουστο του 2013. Ο Σύλλογος τίμησε τη Φιλιώ Πυργάκη, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος στο κλαρίνο και η Φιλιώ Πυργάκη στο χορό.