Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Ταξιάρχης Χαλκιδικής – Το χωριό με τις φυτείες ελάτων

Τοποθεσία: Ταξιάρχης Χαλκιδικής Νομός: ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Περιφέρεια: Κεντρική Μακεδονία Φυλή: Θεσσαλονικείς

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Ταξιάρχης, περιοχή ασύγκριτης ομορφιάς, με μαγευτική θέα προς κάθε κατεύθυνση. Στο Ταξιάρχη λοιπόν υπάρχουν πάρα πολλές φυτείες ελάτων. Οι περισσότερες οικογένειες, είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά, ασχολούνται με την καλλιέργεια αυτών των δέντρων. Τα περισσότερα έλατα που μπαίνουν στα σπίτια όλης της Ελλάδας τα Χριστούγεννα, προέρχονται από τον Ταξιάρχη.

Κάθε χρόνο, τον Δεκέμβρη, ετοιμάζονται και ξεκινούν για τη Θεσσαλονίκη, για την Αθήνα, παραγωγοί από το χωριό αυτό για να πουλήσουν δεκάδες χιλιάδες φυσικά έλατα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η οικονομία του Ταξιάρχη, καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι, στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα αυτά.

Ταξιάρχης Χαλκιδικής - Το χωριό με τις φυτείες ελάτων

Η καλλιέργεια αυτή ξεκίνησε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ορεινής οικονομίας του υπουργείου γεωργίας με τους αγρότες ορεινών περιοχών. Στη Χαλκιδική η πρωτοβουλία αυτή του κράτους είχε μεγάλη απήχηση στα χωριά του Χολομώντα και ιδιαίτερα στον Ταξιάρχη. Εκατοντάδες ιδιόκτητα στρέμματα άγονων εκτάσεων που είχαν εγκαταλειφθεί, ξαναπήραν ζωή και άρχισαν να προσφέρουν το οξυγόνο τους και την ομορφιά τους (το φυσικό δέντρο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του απορροφά από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα και άλλα βλαβερά αέρια και εκλύει οξυγόνο). Υπολογίζεται μάλιστα ότι ένα έλατο για να κοπεί και να φτάσει να μπει μέσα στο σπίτι μας στολισμένο πρέπει να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια ώστε να αναπτυχθεί κατάλληλα.

Ποιος να το φανταζόταν ότι αυτό το πανέμορφο δέντρο χρειάζεται να το φροντίζει κάποιος τόσα χρόνια, να ξεκινήσει από ένα ορεινό χωριό της Χαλκιδικής για να χαρίσει χαμόγελα χαράς σε χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα! Έλατα = Ταξιάρχης Χαλκιδικής λοιπόν!

Αριστοτέλης Φλέσσας

Αριστοτέλης Φλέσσας

Ειμαι Καθ. Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς (ΔΠΘ). Κατάγομαι από την Ειρηνούπολη Ημαθίας αλλά τα περισσότερα χρόνια μου τα πέρασα στον Πολύγυρο Χαλκιδικής από τον οποίο είναι η μητέρα μου. Ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα ως Δάσκαλος στον σύλλογο στον οποίο πήγαινα από μικρό παιδί, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυγύρου.. Πρόκειται για ένα σύλλογο που ιδρύθηκε το 1976 και έχει πλούσια δράση και συνεισφορά στην διατήρηση της τοπικής παράδοσης καθώς έχει διασώσει τραγούδια και χορούς έχοντας ηχογραφήσει μάλιστα και 3 CD.

Λίγα χιλιόμετρα από το Πολύγυρο στο δρόμο προς Θεσσαλονικη ειναι το ορεινό χωριό Βάβδος, στο οπόιο έχω αναλάβει την επαναλειτουργία των χορευτικών τμημάτων του χωριού έχοντας την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη των ντόπιων κατοίκων. Επίσης από το τέλος του 2014 ξεκίνησα να διδάσκω και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ουρανούπολης, σε ένα χωριό όπου βρίσκεται η Πύλη του Αγίου Όρους και οι κάτοικοι του είναι πρόσφυγες απο τη ''Ρωμιοθάλασσα" της Προποντίδας. Το 2012 είχα συμμετάσχει κάνοντας μια ανακοίνωση στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του Πανεπιστημιου YEDITEPE της Κωνσταντινουπολης με τίτλο ''Cultural Associations And Cultural Identity. The Case of North Epirus Local People of Polygyros in the Region of Chalkidiki''.

Η επαγγελματική μου διαδρομή μπορεί να μην έχει καιρό που ξεκίνησε, αλλά η δίψα για δουλειά και αγώνα για την παράδοση του τόπου μας είναι μεγάλη. Θεωρώ ευλογία το να κάνεις το μεράκι σου επάγγελμα γι'αυτό ρίσκαρα σπουδάζοντας και ποτέ δε το μετάνιωσα. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που με δίδαξαν και με βοήθησαν, είτε στον πανεπιστημιακό χώρο όπως οι κ.κ. Σερμπέζης Β., Φιλίππου Φ. , Κατέρης Κ., Γουλιμάρης Δ. αλλα και εκτός αυτού όπως ο κ. Παπουκίδης Α. και χάρη σ'αυτούς έχω τα εφόδια και τις κατευθύνσεις για να πορευθώ στη ζωή μου.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο