Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Πώς αλήθεια είναι ο πρωτοχορευτής;

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Πώς είναι ή πώς θα “έπρεπε” να είναι. Χορευτές υπάρχουν αναρίθμητοι, πολλών ειδών χορού, πολλών ηλικιών και πολλών επιδόσεων και ηθών. Το τελευταίο, το ήθος, ίσως μας απασχολεί λίγο περισσότερο στον παραδοσιακό χορό αφού είναι λαϊκή δημιουργία. Ο παραδοσιακός χορευτής και δη ο πρώτος πρέπει να συγκεντρώνει ένα σύνολο χαρακτηριστικών και χαρισμάτων, τα οποία σε συνδυασμό και σωστή αναλογία θα τον θέσουν άξιο και εξαιρετικό !

Ο πρώτος είναι αυτός λοιπόν που μπορεί δυνητικά να σύρει τον χορό, υπακούοντας στη δομή και τη φύση του. Αντιπροσωπεύει επάξια τους συγχορευτές του, χορεύει για όλους και αντικατοπτρίζει όλης του της παρέας τα συναισθήματα. Χορεύει για όλη την ομάδα και η ομάδα για αυτόν. Την καθοδηγεί και αυτή τον στηρίζει. Την εμπνέει και την στυλώνει. Αυτοσχεδιάζει πάνω στα ρυθμικά μοτίβα και σύμφωνα με τα υφολογικά στοιχεία που η τοπική κοινωνία επιβάλει στο κάθε άκουσμα.

Δημιουργεί … Εκφράζεται … Χορεύει για όλους τους παρόντες και τους απόντες … Ο χορός του είναι μοναδικός κι ανεπανάληπτος … δεν θα τον επαναλάβει ούτε ο ίδιος αυτούσιο.

Κινητήριος δύναμη δεν είναι εγωκεντρικές τάσεις επίδειξης, αλλά η εκστατική για αυτόν ζέση της μουσικής στην καρδιά του και η αγάπη του για το χορό (γενικά αλλά και ειδικά) … για το λόγο αυτό μπορεί το ίδιο εύκολα να νιώσει την ανάγκη ακόμα και μόνος του δίχως θεατές να επιδοθεί σε αυτό ! Όταν πηγαία, αληθινά, ειλικρινά και ακράτητα θέλει να εκφράσει κάποια συναισθήματα (πόνο, θλίψη, χαρά, κέφι) θα το κατορθώσει με τη γλώσσα του σώματος ! Δεν είναι απαραίτητο να είναι ο καλύτερος σε όλα … (ίσως και να αντενδείκνυται αυτό αφού άλλωστε δεν υφίσταται) αλλά ο καλύτερος τη δεδομένη στιγμή .. γιατί το βιώνει ολοκληρωτικά.

Καλύτερο δεν τον ορίζουν τα εξτρεμιστικά τσαλίμια … αλλά τα αυθόρμητα, τα ταιριαστά και τα γεμάτα συναίσθημα. Το αποτέλεσμα δικαιώνεται όχι από τριμελής εξειδικευμένη επιτροπή αλλά από τον μέσο όρο του απλού θεατή – παρατηρητή και ακόμα περισσότερο του άγνωστου. Γιατί ο δικός σου άνθρωπος θα ενθουσιαστεί ακόμα κι αν δεν προσπαθήσεις πολύ … ενώ αν καταφέρεις να αγγίξει η αλήθεια σου έναν περαστικό τότε μάλλον είναι δυνατή !

Ο πρώτος είναι αυτός που εμπνέεται απ τους μουσικούς και με τη σειρά του τους εμπνέει  .. Σχέση αλληλένδετη … και τέλος μπαίνει μπροστά όταν το νιώσει , όταν όλα γύρω το φωνάζουν ότι είναι η στιγμή του .. δεν παρκάρει μονοπωλώντας .. Χορεύει αυτό που του ταιριάζει, που τον εκφράζει, αυτό που θα τον βοηθήσει να περάσει το μήνυμά του και να εκφράσει ανείπωτα πολλές φορές συναισθήματα, να αποτυπώσει το ίχνος του και να εκφράσει την ψυχή του .. να συνομιλήσει με άλλες αξίες .. Και στη συνέχεια να ξαναγίνει ένας από τους πολλούς που “σέρνουν ” το χορό .. Θα δώσει βήμα στο επόμενο πρώτο, θα τον στηρίξει σαν δεύτερος αλλά και σαν τρίτος κτλ  .. Ίσως “κλέψει” κι από τους άλλους εκφραστικά στοιχεία ..αλλά σε καμία περίπτωση δεν το επιδιώκει και δεν το επιβάλλει να είναι μπροστά .. τον αναδεικνύει η περίσταση, η ομάδα η αξία του !

Κωνσταντίνος Πασσαδέλλης

Κωνσταντίνος Πασσαδέλλης

Ο Κωνσταντίνος Πασσαδέλλης, δάσκαλος παραδοσιακού ελληνικού χορού και μουσικός, είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των Χοροπατημάτων.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

Πώς κρίνεται ο καλός παραδοσιακός χορευτής;

Πώς κρίνεται ο καλός παραδοσιακός χορευτής; Ποιος τον κρίνει; Και κυρίως, με ποια κριτήρια; Υπάρχουν «κουτάκια» που μπορείς να βάλεις τικ δίπλα και στα 10 κουτάκια, είναι καλός; Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.