Κλείσιμο Χάρτη 

  Χάρτης/Αναζήτηση Συλλόγων 

Παναγιά η Κ’φή στη Σαμοθράκη

Τοποθεσία: Σαμοθράκη Νομός: ΕΒΡΟΥ Περιφέρεια: Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Έχετε κάποια απορία ή παρατήρηση για το παρόν περιεχόμενο; Θα χαρούμε να σας ακούσουμε!

Οι κάτοικοι της Σαμοθράκης έχουν ιδιαίτερη αγάπη και συμπάθεια στο πρόσωπο της μητέρας του Χριστού, την Παναγία. Αυτό φαίνεται από τους πολλούς ιερούς ναούς των χωριών που είναι αφιερωμένοι στη χάρη της καθώς και από τα αμέτρητα εξωκκλήσια και τις θαυματουργές εικόνες που βρέθηκαν με διάφορους τρόπους στο νησί της Σαμοθράκης.

Τώρα έχουμε ένα άλλο εξωκκλήσι της Παναγίας, το οποίο βρίσκεται και αυτό στη Χώρα. Παίρνοντας το δρόμο πάνω από το Σταυί, δηλαδή από την περιοχή Σταυρί που βρίσκεται πάνω από την Χώρα και περνώντας μέσα από το δάσος, οδηγούμαστε σε μονοπάτια που μας βγάζουν ακριβώς στο εξωκκλήσι της Παναγίας της Κ’φής (Κουφής). Το θεωρούσαν θαυματουργό γι’ αυτούς που είχαν πρόβλημα ακοής και γι’ αυτό τον λόγο το ονόμασαν η Παναγιά η Κ’φή.

Άνθρωποι με πρόβλημα ακοής έπαιρναν ένα κεραμίδι από το σπίτι τους ή ακόμα και από το ίδιο το εκκλησάκι και πήγαιναν στην Παναγία, με την ελπίδα της γιατρειάς. Εγώ προσωπικά άκουσα κάποια θαύματα και σίγουρα είναι μια διαδικασία, η οποία γινόταν παλαιότερα στο νησί της Σαμοθράκης, με σεβασμό και αγάπη στο πρόσωπο της Παναγίας. Έτσι λοιπόν, κρατώντας ένα κεραμίδι στο χέρι, ξάπλωναν και κοιμόντουσαν για μια βραδιά στο εξωκκλήσι.

Βασική προϋπόθεση είναι ότι ακουμπούσαν το κεφάλι τους στο κεραμίδι σαν μαξιλάρι από την πλευρά που είχε πρόβλημα το αυτί. Σηκώνονταν την άλλη μέρα το πρωί και τοποθετούσαν το κεραμίδι ακριβώς στην ίδια θέση απ’ όπου το πήραν. Στην συνέχεια έφευγαν για το σπίτι προσμένοντας και ελπίζοντας στην Παναγία να τους βοηθήσει στο πρόβλημα που είχαν. Μια διαδικασία ή έθιμο το οποίο γινόταν στη Σαμοθράκη και οφείλουμε να το καταγράψουμε.

Τάσος Κυριακίδης

Τάσος Κυριακίδης

Ερευνητής της λαογραφίας του Παγγαίου και της Σαμοθράκης. Γεννήθηκα στους Φιλίππους Καβάλας. Τα ενδιαφέροντά μου από μικρή ηλικία είναι η ενασχόλησή μου με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μου. Η ιδιαίτερη φύση της δουλειάς μου με έφερε πολύ κοντά σε διάφορα μέρη της Ελλάδος που δεν είχα ξανακούσει και έτσι με κίνησε το ενδιαφέρον να μάθω και να ρωτήσω για τον πολιτισμό τους, όπου πολλές φορές το ενδιαφέρον αυτό με οδηγούσε σε καταγραφή και έρευνα κάποιον περιοχών όπως η Τήλος, η Κάλυμνος κ.α.

Με το νησί της Σαμοθράκης από την αρχή ασχολήθηκα πιο επιστημονικά ώστε να φτάσω σε σωστά αποτελέσματα και μέσα από την έρευνα μου και τις καταγραφές μου να φτάσω στην ‘’προώθηση’’ της λαογραφίας του νησιού. Το χωριό μου είναι πλησίον του όρους Παγγαίου, τα βιώματά μου είναι πολλά όπου και αυτά με οδήγησαν να προβώ σε μια πιο έγκυρη έρευνα μέσα από πολλές καταγραφές.

Σχόλια Χρηστών

x

Δείτε Επίσης

“Ήρθεν ο Μάης” _ “Λυγαριά” (Τρεχαντηράκι) (Σέριφος)

Από το αρχείο της ΕΡΤ και τον Σταύρο Σπηλιάκο